O furculiță cu spaghetti, frunză de busuioc și roșie.

Ce să faci tu pentru digestia ta: Poți îmbunătăți flora intestinală

Digestia este un proces automat la care adesea nici nu ne gândim. Și totuși cercetările vin să ne spună că o floră intestinală echilibrată este fundația unei digestii bune și a unei sănătăți optime. Fără doar și poate o digestie bună începe cu ce alegi tu să pui în farfurie. Trebuie să te asiguri că în orice moment, corpul tău are instrumentele să absoarbă nutienții din alimente și să aibă un tranzit regulat. Pe lângă mișcare și o bună hidratare, poți accelera digestia ta acordând o atenție crescută microflorei intestinale.

De ce este importantă diversitate florei intestinale în digestie?

Cu siguranță ai auzit despre microfloră sau flora bacteriană din intestine. Însă știi că contează foarte mult și diversitatea tulpinilor de bacterii pe care le ai în tubul digestiv? Ei bine, cu cât ai mai multă diversitate în microfloră, cu atât ea este mai puternică, deci și sistemul imunitar e mai pregătit, precum și celelalte procese biologice mai sănătoase.

Vestea bună este că poți oricând să susții o digestie și un tranzit echilibrat, adăugând alimente ce cresc și diversifică flora. Iar suplimentele cu probiotice sunt, în primă fază o idee bună! Probioticele (trilioane de bacterii se află în intestine) sunt cele care țin bacteriile negative departe de organism. Ele echilibrează flora intestinală, însă nu doar ele. Ai grijă să continui cu ingredientele de care digestia ta are nevoie!

Care sunt pilonii unei flore intestinale sănătoase?

  1. Probioticele susțin flora intestinală diversificată

Probioticele sunt bacteriile bune din intestine și susțin un ”mediu” echilibrat în care se produce digestia. Le găsești în alimente fermentate precum iaurtul, chefirul, murăturile.

  1. Enzimele ajută la absorbția nutrienților

Enzimele digestive se găsesc în ingrediente nepreparate termic și ajută la descompunerea alimentelor pe care le consumi. Enzimele ajută și la absorbția nutrienților. Întrucât procesul de gătire distruge enzimele, se recomandă un supliment zilnic. Enzimele sunt secretate în tot tubul digestiv, din gură, până la stomac, pancreas și în intestinul subțire sau colon. Enzimele sunt cele care descompun proteinele, grăsimile, carbohidrații în elemente pe care corpul le poate digera și folosi pentru absorbția substanțelor nutritive.

Știai că? Există câteva enzime pe care corpul uman nu le poate produce? Enzimele care digeră celuloza și leguminoasele cu boabe nu sunt secretate de corp și de aceea este nevoie de un consum mare de legume și fructe crude, dar și de suplimentarea dietei cu enzime, așa încât să beneficiem de toate substanțele nutritive.

  1. Fibrele asigură un tranzit fără probleme

Studiile relevă faptul că oamenii care consumă cel puțin 35 de grame de fibre pe zi vor trece prin episoade de constipație sau balonare, ori alte tulburări digestive mult mai rar. Fibrele sunt în strânsă legătură cu sănătatea cardiovasculară și cu menținerea unei greutăți normale. Găsești fibre în fructe, legume care nu conțin amidon, leguminoase, cereale integrale, nuci, semințe.

  1. Omega-3 susțin buna funcționare a tubul digestiv

Grăsimile Omega-3 sunt benefice și susțin celulele colonului să funcționeze optim și sănătos. Aceste grăsimi au și rol de lubrificare a intestinelor, pentru a înlesni eliminarea resturilor alimentare. Găsești grăsimi Omega-3 în pește gras precum somonul, macroul, sardinele, câteva legume cu frunze verzi.