Un picnic cu un bărbat și o femeie șezând pe o pătură.

Ce face digestia ta pentru tine: Îți oferă nutrienții necesari bunei funcționări zilnice

Mestecăm și ne gândim: ”Delicios!”. Iar în timpul acesta bolul alimentar călătorește prin tractul digestiv, unde este digerat iar aportul nutritiv ajunge în toate celulele corpului. Nu degeaba se spune că ”ești ceea ce mănânci”.

De ce sunt nutrienții atât de importanți?

Nutrienții sunt esențiali pentru buna funcționare a corpului. Avem nevoie de proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine, minerale și apă pe care le găsim într-o dietă echilibrată. Oasele au nevoie de calciu, mușchii de proteine, întregul organism de vitamine și minerale din fructe și legume. Atunci când nu consumăm o grupă alimentară reacțiile biochimice din corp pot fi afectate.

Tractul digestiv este responsabil de a descompune mâncarea și de a absorbi substanțele nutritive, prin digestia mecanică și chimică. În stomac, mâncarea este descompusă și de abia din intestine începe absorbția nutrienților în fluxul sanguin, în timp ce reziduurile trec prin colon.

  • Ce fac enzimele în digestie?

Enzimele digestive sunt proteine pe care corpul le produce, pentru a descompune hrana în nutrienți. Multe alimente naturale conțin enzime!

Știai că: prin gătire (mai ales gătirea nesănătoasă) multe alimente pierd nutrienți iar corpul se străduiește să le descompună, de aceea pot apărea gazele, balonarea, indigestia?

Știai că: organismul uman nu poate descompune celuloza, și de aceea are nevoie de consumul de fructe și legume crude, pentru a putea beneficia de nutrienții din interiorul celulelor plantelor, protejate tocmai de celuloză?

  • Ce face flora intestinală?

Flora intestinală are nevoie de o hrană cât mai variată, pentru a dezvolta cât mai multe tulpini de bacterii sănătoase. Sunt peste 5000 de tulpini și peste 1000 de specii! Însă ce face flora intestinală, mai exact?

Flora intestinală metabolizează nutrienții. Are, însă și un rol protector împotriva infecțiilor. De asemenea, produce vitamina K, care este implicată în crearea proteinelor cu rol coagulant al sângelui. Mai mult, s-a descoperit și se fac încă cercetări care spun că flora bacteriană din intestine este în legătură cu dezvoltarea reacțiilor autoimune sau alergice dar și cu sănătatea sistemului cardio-vascular. De asemenea, flora bacteriana impactează sistemul imunitar.

Este, deci, normal să ne dorim o digestie bună! Dacă nu avem o digestie bună, atunci și absorbția nutrienților este deficitară. Alimentele procesate, stresul, consumul de alcool, toate pot interfera cu absorbția substanțelor nutritive.

  • Cum putem susține absorbția nutrienților?

Sigur, corpul tău știe bine ce are de făcut. Doar că, are nevoie de combustibil de calitate și de un mecanic bun, care să îl conducă. Iată câteva schimbări în stilul de viață ce vor ajuta la absorbția nutrienților și vor încuraja o digestie optimă:

  1. Consumă o varietate mare de nutrienți la fiecare masă!
  2. ”Combină” alimentele bogate în fier cu cele bogate în vitamina C pentru a încuraja absorbția fierului.
  3. Nu uita de grăsimile sănătoase la fiecare masă! Ai nevoie de ele pentru a absorbi vitaminele A, D și E.
  4. Ia probiotice pentru a-ți popula flora intestinală cu bacterii sănătoase.
  5. Evită să bei lichide și ceaiuri în timpul mesei întrucât ele previn absorbția multor vitamine și minerale.
  6. Limitează consumul de cafea și alcool întrucât sunt diuretice, eliminând electroliți. De asemenea ele afectează enzimele și pot irita mucoasa stomacală și intestinală.
  7. Destresează-te, întrucât stresul afectează digestia, cortizolul – hormonul stresului – punând procesul digestiv ”în așteptare”.
  8. Hidratează-te pentru a asigura un tranzit bun și pentru că apa duce nutrienții în organism.
  9. Ai nevoie de fibre pentru un tranzit bun! Fibrele previn refluxul esofagian, ulcerele și ajută chiar în afecțiuni ale colonului. Ele sunt cele care asigură ”împingerea” reziduurilor către expulzie.
  10. Fă mișcare! Sportul și gravitația accelerează peristaltismul – mișcarea intestinală. Conform studiilor, sportul moderat crește tranzitul cu până la 30%, ajutând chiar și în cazurile de constipație cronică.
  11. Mănâncă încet, mestecă bine! Fiind atent la cât mănânci și cum mănânci, nu doar ca păstrezi o greutate normală, însă, ca să eviți balonarea, indigestia și gazele. Mestecând bine, ușurezi mult digestia mecanică a stomacului. În plus scad șansele durerilor abdominale.