Îți place să te menții activ? Cu siguranță ai și tu acele zile când ai nevoie de un boost de energie, să depășești oboseala de după-amiază, de exemplu. Ni se întâmplă tuturor și cel mai des căutăm remedii nu tocmai indicate, ce au efect advers. Ceva dulce, cafea, sucuri carbogazoase, energizante, snack-uri bogate în gluten, grăsimi și sare. Și, de fapt, dacă îi oferim tubului digestiv nutrienți de calitate, vom avea energie să facem tot ce ne dorim, fără adjuvante nesănătoase.
De ce are nevoie digestia ta pentru a-ți oferi energie?
Ai mânca fructe și legume proaspete mai multe dacă ai ști că îți aduc bună dispoziție și tonus? Dacă ai ști că îți echilibrează energia mintală și emoțională dar și pe cea fizică? Ei bine, cercetările sugerează că o dietă bogată în multe legume, leguminoase, frunze verzi, fructe, nuci, semințe este asociată cu o creștere în energie și o creștere în bună dispoziție. Și nu doar că o dietă cu multe legume și fructe aduce fibre, probiotice și o digestie bună, însă aduce o satisfacție emoțională imediată.
Un consum de fructe și legume (opt porții pe zi) în stare crudă promovează o floră bacteriană variată, un tranzit echilibrat, un sistem cardiovascular sănătos și, iată, un echilibru emoțional stabil. ”De vină” ar fi carotenoizii din plante, care au un aport mare de antioxidanți.
Există o legătură între flora intestinală și oboseala cronică
Oboseala cronică și simptomele gastrointestinale neplăcute sunt în strânsă conexiune. Conform studiilor, flora bacteriană a persoanelor ce sunt mereu obosite, fizic, emoțional și mintal este mai puțin diversificată decât aceea a oamenilor ce nu prezintă simptome de epuizare. Există, într-adevăr și reversul ciclului: un nivel ridicat de stres și epuizare perpetuă duce la diminuarea florei bacteriene. Și totuși, putem face câteva modificări în dietele noastre pentru a preveni atât oboseala, lipsa energiei, cât și pentru a menține un tub digestiv ce funcționează optim.
- Aportul de fibre și probiotice diversifică flora bacteriană și contracarează efectele stresului, conferind energie sănătoasă, treptat, fără recăderi. Un desert pe bază de zahăr sau un snack pe bază de carbohidrați, din cauza unui aport scăzut de fibre, va cauza un boost scurt de energie și o perioadă mai lungă de epuizare.
- Gestionarea stresului ne poate ajuta să nu ne mai simțim epuizați nervos, să nu mai simțim că ne scad resursele. O dietă sănătoasă, un probiotic luat zilnic, menținerea unei vieți active, petrecerea timpului în natură și somnul de calitate ajută!
- O digestie bună ne conferă tot suportul energetic necesar. Iar o digestie bună are nevoie de o dietă bună. Fructe, legume ce nu conțin amidon, leguminoase, proteine, grăsimi sănătoase, alimente fermentate, cereale integrale, nuci și semințe, toate mențin un nivel constant, optim de energie.
- Hidratarea are un rol important în anduranța fizică și mintală. De la circulația sanguină la cea a nutrienților, de la reglarea temperaturii corporale la ajutarea digestiei și a tranzitului, de la reglarea metabolismului și a detoxificării organismului, apa este sursă de energie.
Practicarea unui sport este, deși nu ai spune, o resursă importantă pentru a ne regăsi tonusul și energia, dar și buna dispoziție. E nevoie doar de 30 de minute activitate fizică pe zi, cinci zile pe săptămână!