Femeie cu părul creț și brunet, râzând cu bucurie sub un umbrelă galbenă, purtând o căciulă albă și o eșarfă albastră

Ce face digestia ta pentru tine: Îți întărește sistemul imunitar

Probabil că ai mai citit că o mare parte din sistemul imunitar al omului se află în intestine. Dacă nu înțelegi prea bine care sunt mecanismele prin care intestinul subțire și colonul te mențin echilibrat și sănătos, îți spunem exact ce se întâmplă în interior. Te surprinde să afli că peste 70% din imunitatea ta se află în tubul digestiv? Aici se află peste 100 de trilioane de bacterii, majoritatea fiind bacterii ”bune”, denumite și probiotice. Rolul lor este să mențină un mediu echilibrat în intestine, să păstreze numărul bacteriilor ”rele” redus.

Ce se întâmplă cu bacteriile din tubul tău digestiv?

Flora intestinală se dezvoltă încă din uterul matern și continuă să se dezvolte pe măsură ce copilul crește. Atunci când ajungem la vârstă adultă, microbiomul ”bun”, sau probioticele, care au rolul în digestie și în imunitate, începe să scadă.

Atât în intestinul gros cât și în intestinul subțire se află o floră microbiană ce are rolul de a omorî agenții patogeni din sistem. Acești patogeni intră în corp prin mucoasa intestinală, deci este vital ca țesutul limfatic abdominal să creeze un răspuns imun. Altfel, agenții patogeni – așa zisele bacterii rele, virusurile sau fungii – pot declanșa inflamații la nivel digestiv. Deși mucoasa intestinală are un singur strat, acest epiteliu este o barieră puternică împotriva microbilor. De altfel, pașii sunt aceștia:

  • Celulele intestinului subțire sunt acoperite de mucus. În acest mucus, ele ”prind” microbii.
  • Apoi se secretă peptide anti-bacteriene și multe celule cu rol defensiv în organism, inclusiv macrofagele, care au rolul de ”mânca” bacteriile negative.

Este, deci, important să menții viața de zi ”prietenoasă” cu intestinele tale. Stresul, dieta nesănătoasă, și simplu proces de îmbătrânire, toate reduc bacteriile ”bune” din organism, deci sănătatea ta poate fi impactată negativ. Totuși, există câteva schimbări pe care le poți face!

Cum poți echilibra digestia și sistemul imunitar?

  • Mănâncă mai multe fructe, legume care nu conțin amidon, alimente fermentate. Altfel spus, multe fibre și probiotice! Iaurt, chefir, miso, varză murată și murături la saramură, toate conțin culturi active. Însă, întrucât flora bacteriana este mai puternică cu cât este mai diversificată, poți suplimenta cu un probiotic zilnic.
  • Consumă alimente bogate în nutrienți, care îmbunătățesc abilitățile corpului de a lupta cu microbii. Citricele, frunzele verzi, ardeii roșii, broccoli, kiwi sunt toate opțiuni pline de vitamina C și antioxidanți, dar și cu aport mare de fibre și probiotice.
  • Alege mereu grăsimi sănătoase și proteine slabe. Grăsimile nesănătoase, nu doar că afectează negativ flora bacteriană intestinală, însă declanșează și schimbări emoționale și comportamentale. Conform studiilor, consumul de grăsimi nesănătoase crește riscul depresiei, anxietății, al unei funcții cognitive nesănătoase.
  • Un supliment cu probiotice luat zilnic, pentru a echilibra flora intestinală te ajută foarte mult!
  • Încearcă să reduci îndulcitorii artificiali dar și zahărul și amidonoasele! Conform studiilor, îndulcitorii artificiali dereglează flora bacteriană și tulbură procesul de absorbție a nutrienților.
  • Fă sport și caută metode de contracarare a stresului! 150 de minute de sport în fiecare săptămână mențin sistemul imunitar pregătit să lupte cu infecțiile.
  • Nu renunța la odihnă, întrucât somnul menține sistemul imunitar ”gata de atac”.
  • Nu uita nici să te speli pe mâini și să speli bine alimentele, pentru a distruge cât mai mulți dintre patogenii e pe suprafața lor.