Un cuplu în vârstă dansează și râde împreună într-o bucătărie, cu un bărbat îmbrăcat într-o cămașă kaki și o femeie într-un top crem.

Ce face digestia ta pentru tine: Îți crește șansele unei vieți longevive

Ne dorim o viață fericită, satisfăcătoare. Ne dorim o sănătate de fier și toleranța noastră este scăzută în fața bolilor și a stresului. Ne dorim o viață lungă, deși speranța de viață este cea mai mare în acest moment, față de cât a fost vreodată. Și, oamenii de știință sugerează, se pare, să ne întoarcem atenția către digestia noastră, către flora intestinală și către alimentație.

Pentru o viață sănătoasă consumați fibre și probiotice!

Sănătatea și vitalitatea pe care ni le dorim, fără doar și poate, cu toții, stau în micile lucruri pe care le putem face zilnic, pentru noi. Și totul începe din interior! Mai precis, din echilibrul florei intestinale!

  1. Daca ai grijă de buna funcționare a sistemului digestiv vei avea o imunitate crescută

Până la 70% din sistemul tău imunitar este în tractul digestiv, în ceea ce denumim floră bacteriană sau ”bacterii bune”, în popor, ori probiotice, în termeni științifici. Probioticele sunt cele care elimină patogenii la nivel intestinal, contribuind la o mare parte din șansele unei vieți lungi, fără evenimente neplăcute de sănătate.

  1. Cu ajutorul fibrelor și probioticelor digestia ta te menține sănătos pe termen lung

Deși consumăm cereale integrale, faptul că apelăm des la alimente procesate sau faptul că nu reușim să încorporăm multe legume, leguminoase și fructe proaspete scade atât calitatea vieții cât și ”cantitatea” ei. Fibrele din dieta sunt esențiale pentru o viață longevivă:

  • Fibrele te ajută să ai un tranzit regulat. Iar un tranzit regulat este asociat cu un nivel scăzut de hormoni ai stresului și cu un somn mai bun.
  • Fibrele susțin o floră intestinală variată, sănătoasă și echilibrată. O floră intestinală sănătoasă echivalează cu un sistem imunitar ”gata de atac”.
  • Fibrele absorb toxinele din tubul digestiv și ajută la eliminarea lor. O mai bună detoxificare naturală a colonului înseamnă mai puține boli.
  • Fibrele ajută la menținerea colesterolului la un nivel normal, sănătos.
  • Fibrele susțin o bună funcționare a sistemului cardiovascular. O inimă sănătoasă și un sistem venos și arterial neafectat de trecerea timpului sunt părți importante din longevitate. În plus, în acest moment sunt desfășurate studii care vor să demonstreze o conexiune strânsă între ceea ce medicii denumesc ”intestine permeabile” și îmbolnăvirea sistemului circulator. Se crede că pereții permeabili ai intestinelor, din cauza unei flore bacteriene dezechilibrate, a stresului oxidativ (ce crește cu îmbătrânirea) și a nivelului crescut de inflamație permit toxinelor și bacteriilor din intestine să treacă în fluxul sanguin, îmbolnăvind venele și arterele.
  • Aportul de fibre menține un nivel sănătos al glucidelor în sânge, deci garantează atât o greutate normală și un apetit redus dar și previne dezvoltarea diabetului.
  • Probioticele și fibrele ne ajută să ne menținem o greutate corporală echilibrată, în parametri normali și știm că greutatea normală este factor esențial al longevității. Cu cât consumi mai multe probiotice precum iaurtul, chefirul, varza murată, murăturile sau kombucha, cu atât vei menține o greutate sănătoasă, spun cercetătorii.
  1. Socializează pentru a trăi sănătos, cât mai mult și cât mai ”lejer”

Interacțiunile sociale îmbunătățesc sănătatea inimii, buna dispoziție și calitatea vieții, fiind mereu un predictor pentru o viață longevivă. Și acum, oamenii de știință mai aduc câteva informații: întâlnirile cu prietenii cresc diversitatea florei bacteriene, a ceea ce denumim probiotice, deci cresc și o imunitate sănătoasă, un alt element al unei vieți lungi.