O femeie și un bărbat zâmbitori, îmbrăcați în culori vii, folosind telefoane mobile și stând cu spatele pe un fundal mov.

Ce face digestia ta pentru tine: Îți asigură o bună funcționare psiho-emoțională

Dacă vesel se trăiește… mulțumește-i florei tale bacteriene! Versurile nu erau așa, însă studiile relevă că starea emoțională echilibrată sau starea de bine se datorează intestinelor noastre. Știai că până la 95% din serotonina din corpul uman este secretată în intestinele tale? Cât despre serotonină, trebuie să știi că este un neurotransmițător care menține o dispoziție echilibrată și un sentiment de liniște și bine. Așa că, și mai mult acum, trebuie să ai grijă de tubul tău digestiv!

O digestie bună îți oferă sănătate. Fizică și mintală!

Ce legătură este  între o floră bacteriană și un nivel crescut de anxietate? Ce conexiune este între constipație și o dispoziție către depresie sau un nivel scăzut de fericire? Oamenii de știință nu doar cred că flora bacteriană din intestine susține o bună funcționare a sistemului imunitar, însă bacteriile bune pot ajuta și la echilibrare neuro-psihologică a organismului.

Studiile relevă faptul că oamenii ce se bucură de o stare de bine sunt mai sănătoși chiar și fizic, trăiesc mai mult și mai bine. Și dacă fericirea, sau mai bine zis satisfacția unei vieți bune vine din interior, să vină ea din intestine? Așa se pare, iar specialiștii în nutriție și neurologie recomandă să arătăm, la rândul nostru, puțină atenție tubului digestiv. Iar un pas important este să avem grijă să existe un aport sănătos de probiotice în organism. De ce?

  • Probioticele ne ajută să gestionăm situațiile stresante mai bine. Conform studiilor, bacteriile ”bune” din tractul digestiv ne ajută să gestionăm mai bine stresorii. Lactobacillus plantarum, un probiotic găsit adesea în iaurt și în suplimente – este asociat, conform studiilor cu nivel scăzut de stres. De asemenea, Bifidobacterium este implicat în scăderea nivelurilor hormonilor de stres și anxietate.
  • Prebioticele ajută, de asemenea, să gestionăm mai bine situațiile dificile. Fibrele ce conțin prebiotice cresc bacteriile ”bune” iar o dietă ce conține astfel de fibre (sparanghel, ceapă, usturoi) este în strânsă legătură cu un somn bun, odihnitor și un răspuns echilibrat al corpului la stres.

O dietă ”verde” îți face viața roz!

Conotația ”ești cam constipat” pe care noi o dăm unei stări de bine precare nu pare deloc deplasată. Se pare că motilitatea gastrointestinală este în strânsă legătură cu producția de serotonină periferică (acea serotonină secretată de intestine) și cu o stare emoțională mai puțin fericită. Și, se pare că o floră bacteriană echilibrată, variată, sănătoasă contribuie foarte mult la echilibrarea sistemului nervos.

Mai mult, se pare că ”inteligența cristalizată”, acele cunoștințe dobândite în timp, în urma experiențelor noastre de viață, este susținută de luteină. Luteina este un carotenoid, un pigment ce să găsește în mod natural în legumele cu frunze verzi, precum spanacul, de exemplu.

  • Sparanghelul, usturoiul, ceapa, anghinarea, rucola și păpădiile conțin fibre prebiotice, care nu doar susțin buna digestie, însă au și efect de echilibrare a hormonilor stresului, în corp, hormoni care adesea tulbură flora bacteriană. Aceste legume verzi îmbunătățesc calitate somnului, de asemenea.

Probioticele susțin buna funcționare a digestiei, susțin echilibrarea cortizolului, deci a răspunsului pe care corpul îl are la stres dar sunt implicare și în echilibrarea stresului resimțit la nivelul tubului digestiv, care, adesea duce tocmai la afectarea micorbiomului.