Meniu de Crăciun

De sărbători tindem să gustăm peste măsură din toate deliciile culinare. Iar cheful de petrecere se transformă în balonare, senzație de prea-plin, arsuri, indigestie, tranzit greoi. Poți evita capcanele meselor îmbelșugate de Crăciun, dacă adopți un meniu favorabil digestiei.

Descoperă ce combinații alimentare să faci, de la mic-dejun, până la prânz, cină și gustări! Adoptă regulile de bază pentru o digestie cu chef de petrecere!

Totul începe cu un program fix de mese, cu mai multe mese, în cantități mici, astfel încât stomacul să poată digera ușor mâncarea. Nu uita de hidratare, de mișcare și de voie bună! Și, da, poți savura din preparatele tradiționale, păstrând cuvântul de ordine: moderație

Mic-dejun (servit într-o oră de la trezire)

Iaurt cu fructe: Amestecă fructe de pădure congelate sau felii de banană (pentru fibre solubile) cu iaurt degresat (pentru bacterii sănătoase). Adaugă pentru mai multa fibre și o linguriță de psyllium/ fulgi de ovăz sau semințe de in măcinate. Pentru gust, poți să presari deasupra câteva nuci și o linguriță de miere.

Terci pentru toată familia. Ideal pentru digestie și bogat în fibre, se prepară dintr-un amestec de fulgi de ovăz fierți în apă sau lapte degresat și la final adăugate felii de banană sau piure de mere. Sau, ca alternativă pentru dimineața de Crăciun, poți servi o felie de cozonac și o bucată de plăcintă tradițională sau 2-3 nuci umplute de casă.

Preparate tradițional românești din carne/ organe de porc. Poți să începi ziua cu câteva felii de tobă, caltaboș, cârnați sau lebăr, servite cu legume proaspete și, doar dacă nu poți fără, să adaugi și o felie de pâine integrală. Ai grijă: la masa de prânz, evită aperitivul format din aceleași preparate!

Energie de dimineață cu gref! Un început bun de zi după o seară cu mese îmbelșugate sau în așteptarea uneia. Greful este benefic în menținerea sănătății intestinelor și previne diarea, enterita și alte boli ale tubului digestiv. Consumă-l ca atare sau sub formă de suc.

Gustare (servită la 2 ore după micul-dejun)

Fruct proaspăt: un mar sau o pară, cu coajă, pentru conținutul foarte mare de fibre.

4-5 Prune uscate pentru stimularea tranzitului.

Ceai de mentă, fenicul sau chimen pentru favorizarea digestiei.

Salată revigorantă de crudități. Morcov, țelină și măr rase prin răzătoarea mare, zeamă de lămâie după gust, amestecate ușor cu un sos de iaurt dres cu puțină sare, piper și ulei măsline. Se servește ca atare sau pe o felie de pâine integrală.

Prânz (servit la 4 ore după micul-dejun)

Dacă urmează un prânz cu multe feluri, cum ar fi cel din ziua de Crăciun, principiul de bază este să guști din toate dar să nu mănânci din toate! Mai ales dacă ai postit înainte sau dacă ai probleme serioase cu digestia. Dacă ai pregătit mai multe preparate din carne, ideal este să le consumi moderat și în zile diferite. De exemplu, în ziua în care consumi sarmale (fără smântână deasupra și mămăligă sau pâine) evită cârnații și alte preparate care au grăsime. Recomandăm și un ceai și Digenzym® Plus pentru a îți ajuta digestia.

Evită aperitivele grele care conțin maioneza precum ouăle umplute sau salată de boeuf. O masă principală care are la bază carne de porc este cel mai bine servită fără aperitiv. Îți recomandăm o rețetă pe bază de mușchi de porc la cuptor asezonat cu ceapă, usturoi, plante aromatice și stropit cu bere cu hamei. Alături, multe legume precum ceapă, morcov, cartof dulce și sfeclă roșie, stropite cu puțin ulei de măsline. Servirea poate fi făcută alături de salată de varză murată (nu prea sărată). Recomandăm un ceai și Digenzym® Plus pentru a îți ajuta digestia.

Preparatele din cereale integrale, precum paste integrale sau orez integral, conțin fibre insolubile și fac minuni pentru digestie. Adaugă legume (la abur sau la cuptor), deloc sau foarte puțină carne pentru gust (de ex. piept de rață, de pui sau peste oceanic ca somonul) și servește cu salată proaspătă.

Dacă urmează o cină copioasă cu multe feluri atunci îți recomandăm un aperitiv simplu din legume sau piftie cu legume și limitează-te la ciorbă de porc ca fel principal dar, fără a adăuga smântână. Recomandăm și un Digenzym® Plus pentru a îți ajuta digestia.

Gustare (servită la 2-3 ore după prânz)

Alege o alta variantă de gustare din cele sugerate mai sus. Principiul este ca pe parcursul unei zile să consumi din toate grupe alimentare fără a face exces dintr-o grupă precum proteinele, mai ales proteine animale.

Îți sugerăm să nu sari gustarea. Aceasta te va ajuta să nu faci excese la cină, mai ales dacă este o masa festivă cu multe preparate.

Poți alterna gustările recomandate mai sus și cu un pumn mic de semințe sau nuci crude.

Poți alterna gustările recomandate mai sus și cu 6-10 măsline sau câteva cubulețe de brânzeturi fermentate servite cu legume ușoare precum roșii, castraveți, boabe de strugure în cazul brânzeturilor nobile.

Cina (servită la 4-5 ore de la prânz și cu minimum 3 ore înainte de culcare)

Aperitive pregătite la cuptor (de ex. chifteluțele), servite cu sos din legume și iaurt, salate de legume fierte precum fasolea verde sau salate de crudități. Felul principal poate fi cu carne de porc aromatizat dar servit alături o salată verde cu zeama de lămâie și o linguriță de muștar cu hrean. Ajută la digestie și reduce din absorbția grăsimilor saturate. În plus, îți recomandăm și un ceai și Digenzym® Plus pentru a îți ajuta digestia.

La aceeași masă, întotdeauna consumă un singur tip de proteine pentru a ajuta digestia. În concluzie, fără cârnați, cu ouă, cu porc și pește. Alege un tip de proteină și consumă moderat din aceasta. De exemplu, având în vedere ca la prânz ai avut proteină de porc, îți recomandăm acum să mergi pe pește. O rețetă cu pește dorada în pergament cu legume verzi și salată asortată.

Începeți cu un aperitiv simplu pe bază de crudități și sos de iaurt. Friptură de porc la cuptor sau cârnați de casă pregătiți tot la cuptor alături de salată de murături puțin sărate. În plus, îți recomandăm un ceai și Digenzym® Plus pentru a îți ajuta digestia.

Având în vedere faptul că la prânz ai consumat preparate pe baza de porc, ar fi bine ca cina să conțină ca fel principal pește oceanic (somon, macrou) la cuptor sau la grill. Servește-l stropit cu lămâie, salată verde și cereale integrale precum hrișcă/ orez integral, un cartof copt sau linte.

Desertul (servit la o oră după ultimul fel principal, eliminând gustarea sau la micul-dejun)

Salată de fructe Cele mai indicate pentru digestie sunt fructele de pădure (zmeură, mure, afine, coacăze, toate sunt pline de fibre), perele și merele. Dacă presari puțină scorțișoară și semințe de Chia sau de in, cu atât mai intens este efectul benefic asupra colonului și stomacului.

Tort de mere în care să predomine merele nu blatul. Dacă îți place cozonacul de casă poți gusta însă nu face exces și respectă regula de a consuma la cel puțin o oră după masa.

Desert tip tartă cu multe fructe proaspete sau semi-preparate la cuptor. Blatul poate fi făcut cu făină de migdale/ cocos/ orez pentru a evita făina de grâu. Adaptează rețetele ca să aibă cât mai puține ingrediente și fără grăsimi și zahăr.

Pere fierte în vin presărate cu nucă și o linguriță de înghețata, servite calde.

Băuturi

Apă plată și minerală din belșug. Cel puțin 8 pahare pe zi.

Alcool cu moderație: aperitive din plante cu jumătate de oră înainte de masă, vin servit ca aliment separat, între mese, la cel puțin o oră și nu seara.

Sucuri naturale (fără sucuri acidulate) cu moderație precum suc de mere, ananas, portocale și rodie.

Limonadă/ gingerată îndulcite cu puțină miere sau xylitol sau punci de lămâie și ghimbir proaspăt.

Printează