10 sfaturi pentru Meniul de Zi cu Zi

Stilul tău de viață și alegerile tale alimentare îți pot afecta digestia și starea de bine. O digestie bună este asociată cu o stare psihică mai echilibrată, cu capacitate crescută de reglare emoțională și cu o abilitate de a tolera stresul mai bine. În plus, o digestie bună susține funcționarea sistemului endocrin și a celui imunitar. Descoperă cum îți poți ajuta digestia să te ajute, cu fiecare îmbucătură delicioasă și sănătoasă.

10 sfaturi pentru un meniu prietenos cu digestia ta zi de zi

Sistemul digestiv are rolul de a descompune alimentele, așa încât corpul să beneficieze de nutrienții de care are nevoie. Cu cât neglijezi sănătatea tubului tău digestiv, cu atât pot interveni probleme de sănătate. Ajută-ți corpul să funcționeze eficient, îmbunătățindu-ți digestia, în fiecare zi:

 1. Adaugă cât mai multe fibre în meniul tău zilnic!

Un regim alimentar bogat în legume, fructe, cereale integrale, leguminoase îți poate susține digestia. Fibrele nu fac altceva decât să ajute reziduurile alimentare să tranziteze tractul digestiv, tocmai de aceea previn constipația. Nu doar că fibrele te pot ajuta să te simți mai ușor, însă te pot ajuta să fii mai ușor, facilitând pierderea în greutate.

Trebuie să ai atât fibre solubile, cât și fibre insolubile, întrucât au roluri diferite în suportul unei digestii optime. Fibrele insolubile, ce nu pot fi digerate de corp, ajută reziduurile alimentare să tranziteze intestinele. Fibrele solubile captează apa și ajută la formarea scaunelor sănătoase.

Extra info: Fibrele solubile se găsesc în ovăz, nuci, semințe, leguminoase. Fibrele insolubile se găsesc în grâu, legume, cereale integrale.

 1. Limitează alimentele bogate în grăsimi!

Dacă ai probleme cu digestia, evită pe cât posibil alimentele grase. Acestea încetinesc și mai mult digestia și te predispun la constipație. Când consumi alimente bogate în grăsimi o soluție este să le combini cu surse de fibre, pentru a înlesni procesul digestiv.

 1. Alege carnea slabă

Proteinele sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă. Însă, pentru un tranzit ușor și pentru a evita constipația, balonarea, gazele sau problemele de colecist și pancreas, alege doar proteinele slabe.

 1. O dietă cu probiotice este ideală pentru o digestie ușoară

Probioticele dezvoltă bacteriile sănătoase din intestinele noastre. Probioticele combat efectele unei diete nu tocmai sănătoase, susțin sistemul imunitar, având rol antibiotic și te ajută să gestionezi mai bine stresul. Probioticele cresc absorbția nutrienților, ajută la descompunerea lactozei și ajută la menținerea unei stări de bine, pline de energie. Găsești probiotice de calitate în iaurturi, chefir, alimente fermentate.

 1. Mănâncă după un program

Un orar de mese, regulate, cu mese principale și gustări susține buna funcționare a organelor implicate în digestie.

 1. Nu uita de hidratare!

Citim despre consumul de apă și totuși, mulți dintre noi uită cât de importantă este hidratarea organismului în digestie. Fibrele captează apa în colon și ajută la prevenția constipației. În plus, apa ajută la eliminarea toxinelor. Bea apă înainte de mese pentru a reduce aportul de alimente ingerat și pentru a pregăti metabolismul de ”treabă”. Evită, însă, consumul de apă, în timpul mesei și imediat după, pentru a susține digestia și a nu dilua sucurile gastrice și enzimele.

 1. Renunță la alcool, cafeină în exces, fumat, băuturi carbogazoase

Alcoolul, cafeaua și țigările pot interveni în buna funcționare a sistemului tău digestiv. Ele pot cauza iritații ale mucoaselor, ducând la arsuri stomacale, gastrite și ulcere.

 1. Fă sport în mod regulat

O activitate fizică practicată regulat ajută tranzitul intestinal, reducând constipația. În plus, sportul te ajută să menții o greutate sănătoasă, fapt care contribuie la un sistem digestiv echilibrat.

 1. Gestionează stresul mai bine!

Stresul și anxietatea pot dezechilibra sistemul digestiv. În plus, ele pot amplifica digestia, fapt ce duce la creșterea apetitului. Stresul și anxietatea cresc, de asemenea, șansele ca tu să cauți recompense alimentare nu tocmai sănătoase, fapt ce va îngreuna procesul digestiv.

 1. Încorporează aceste alimente ce îți îmbunătățesc digestia:
 • Iaurtul conține probiotice, susținând o bună digestie. Iaurtul previne constipația, balonarea, diareea, echilibrând tranzitul intestinal.
 • Merele sunt o sursă importantă de pectină, o fibră solubilă. Pectina trece prin tractul digestiv, ”scăpând” de digestia din intestinul subțire și este procesată abia în colon. Pectina crește volumul scaunelor, reținând apa, deci previne constipația dar și diareea. În plus, pectina previne riscul infecțiilor intestinale și inflamarea colonului.
 • Feniculul previne constipația și ajută tranzitul. În plus, fenicului conține un antispasmodic, ce relaxează mușchii tubului digestiv. Dacă suferi în general de balonare, flatulență sau crampe, adaugă fenicul în meniul tău zilnic.
 • Chefirul conține culturi lactice ce scad incidența gazelor, a balonării și a crampelor. În plus, chefirul crește numărul de bacterii sănătoase în flora intestinală, fapt ce duce la o descreștere a bacteriilor nesănătoase.
 • Semințele de Chia sunt o sursă excelentă de fibre. Ele acționează ca un prebiotic, susținând o bună digestie. În plus, ajută la eliminarea sănătoasă a deșeurilor rezultate în urma digestiei.
 • Kombucha devine din ce în ce mai popular și la noi. Un ceai fermentat, Kombucha conține bacterii sănătoase, îmbunătățind sănătatea digestivă. Kombucha poate ajuta și în cazul arsurilor gastrice.
 • Papaya conține enzime ce ajută la descompunerea proteinelor. Acest fruct previne constipația și distensia abdominală.
 • Cerealele integrale conțin multe fibre ce echilibrează tranzitul și ajută digestia. Ele susțin dezvoltarea florei intestinale și scad șansele constipației.
 • Sfecla roșie conține fibre, îmbunătățind tranzitul intestinal.
 • Ghimbirul ajută digestia leneșă, previne greața și accelerează golirea gastrică. Ghimbirul previne arsurile stomacale și disconfortul abdominal.
 • Legumele cu frunze verzi sunt surse excelente de fibre insolubile. Ele accelerează tranzitul și în plus, conțin magneziu, care previne constipația, echilibrând peristaltismul, adică contracțiile mușchilor gastrointestinali. În plus, frunzele verzi ajută la dezvoltarea unei flore bacteriene sănătoase.
 • Varza murată conține acid lactic și, datorită, fermentației, conține probiotice. Ea ajută la menținerea unei flore intestinale sănătoase. În plus, enzimele din varza murată ajută la descompunerea nutrienților.
 • Fiertura de oase conține aminoacizi care ajută tranzitul intestinal și în plus are rol anti-inflamator al colonului.
 • Menta ajută la echilibrarea tulburărilor digestive, diminuând balonarea, disconfortul abdominal și problemele de tranzit.