10 sfaturi pentru Meniul de Vacanță

Adevărul este că în vacanțe suntem mai aventuroși. Încercăm toate experiențele noi posibile, inclusiv experiențele culinare. Și parcă suntem mai puțin precauți, în ceea ce privește alimentația noastră. Să nu mai spunem de excesele culinare ce ne tentează la tot pasul. Adăugăm și câteva cocktail-uri pe seară și rețeta pentru indigestie este asigurată. Riscăm să ne întoarcem din concediu mai obosiți decât am plecat. În plus, problemele digestive pot umbri vacanța, așa că ar fi bine să fii puțin atent.

10 sfaturi pentru o vacanță fără drumuri la farmacie

Dacă acasă ne este mai ușor să umplem farfuriile cu legume cu frunze verzi, leguminoase, carne slabă și cereale integrale, în călătorii, de obicei ne răsfățăm și căutăm cele mai bune experiențe culinare. Iar uneori, căutăm pur și simplu să mâncăm ceva repede, să ne întoarcem la plajă sau prin muzee. Din păcate, astfel, putem trece prin consecințe neplăcute. Cu siguranță nu ți-ai dori să îți petreci vacanța la baie, ori având crampe sau chinuindu-te cu o dureroasă constipație. Și totuși, în concedii problemele de tranzit și de digestie se agravează. Nu și dacă urmezi aceste sfaturi:

  1. Atenție la mâncarea stradală!

În general, mâncarea stradală nu este tocmai igienic preparată. Te poți alege cu enterocolite dar și cea mai mică sursă de bacterii îți poate da programul peste cap. O diaree infecțioasă, crampe, gaze sau greață și vărsături: sigur nu așa visezi să îți petreci concediul.

Extra pont: ia un supliment cu probiotice, precum Digenzym Plus, pentru a te asigura că flora ta intestinală este pregătită să lupte cu eventualii patogeni, dintr-o masă mai puțin igienică.

  1. Urmează aceste sfaturi ca să eviți tulburările de tranzit precum diareea:

Se întâmplă foarte des ca turiștii să reclame tulburări de digestie. Atât de des încât există ceea ce se numește ”diareea turistului”. Și, cel mai des, este de natură infecțioasă. Așa că poate fi prevenită cu puțin efort:

  • Nu consuma mâncare și băuturi nepasteurizate!
  • Asigură-te că preparatele din carne sunt bine gătite și fierbinți când îți sunt servite.
  • Alege mereu apă îmbuteliată și dacă comanzi gheață, asigură-te că este făcută din apă îmbuteliată!
  • Nu consuma fructe și legume nespălate sau curățate deja de coajă!
  • Evită consumul de alimente grase și pe cele cu multe fibre!
  • Renunță pe cât posibil la cafeină!
  • Nu bea și nu mânca lactate prea multe!
  • Evită și zahărul în exces, întrucât poate tulbura flora bacteriană.
  1. Nu uita să te hidratezi!

Prea des uităm de hidratare în concediu. Cocktailul la șezlong, vinul seara, băuturile carbogazoase ziua. Și apoi apar tulburările digestive. Și dacă nu apar în concediu, te ”bucuri” de ele când revii acasă. Și chiar vrei să ajungi la muncă, cu mintea la vacanță și cu dureri? Mai bine hidratează-te cu multă apă și în vacanță! Astfel elimini toxinele, păstrezi durerile de cap, de mușchi și abdominale de parte și reduci șansele balonării și constipației.

  1. Urmează aceste sfaturi ca să eviți constipația în vacanță:

La polul opus de diaree există constipația, la fel de neplăcută. Mulți turiști se confruntă cu constipația și astfel își petrec vacanța în dureri, cu disconfort, balonați. Există câteva detalii ce pot ajuta:

  • Consumă fibre zilnic!
  • Nu amâna mersul la toaletă! Mergi la baie atunci când ai nevoie pentru a evita constipația!
  • Încearcă să te relaxezi, întrucât stresul se manifestă foarte ușor astfel!
  • Dacă știi că ai probleme des cu tranzitul lent, nu uita de mișcare, de hidratare și de a-ți menține dieta cam ca acasă. De altfel, regula de ”80%” te va ajuta. Ce înseamnă ea? Să păstrezi cam 80% din obiceiurile de acasă și când călătorești.
  1. Pentru a evita arsurile stomacale, aplică aceste sugestii:

Arsurile stomacale sunt o altă problemă de sănătate des întâlnită când călătorim. Mai ales când excesele alimentare sunt fără opreliște. Există câteva metode a ține arsurile sub control:

  • Mănâncă porții mici și mult înainte de a merge la culcare.
  • Evită alimentele și băuturile ce îți cauzează arsuri stomacale.
  • Încearcă să reduci consumul de alcool.
  • Dormi cu capul ridicat.
  1. Balonarea și costumele de baie nu sunt tocmai compatibile

Gazele abdominale nu sunt deloc confortabile. Cel mai des durerile abdominale strică buna dispoziție. Mai ales dacă consumi multe legume și fructe sau leguminoase. Cu atât mai mult dacă ai intoleranță la lactoză dar în vacanță ”te faci că uiți”.

  1. Nu renunța la consumul ridicat de fibre doar pentru că ești în vacanță!

Dulciuri, fructe de mare, produse de patiserie, făinoase, fripturi și carne pane. Prea des, când călătorim uităm de legume, salate și fibre. Iar rezultatul este constipația. Iar până la ea, dureri de stomac, crampe, arsuri, crize de bilă, balonare. Și după ce apare constipația, stres. Mai bine nu uita de cerealele integrale, de leguminoase, de salate, legume și fructe!

  1. Mănâncă de la restaurantele locale!

Mai sus îți recomandam să ai grijă la mâncarea stradală. Și acum îți spunem să cauți localurile specifice. De ce? Pentru că restaurantele locale au ingrediente mult mai proaspete, pentru că folosesc ingrediente din zonă și pentru că nu adaugă grăsimi, sare, ulei mult, pentru conservarea preparatelor, întrucât nu sunt transportate pe distanțe mari. Mai mult, sunt și mai ieftine!

  1. Nu uita să faci mișcare dar și să te odihnești!

Știm că vrei să te relaxezi, că de aceea ești în vacanță. Totuși, nu uita că mișcarea îți ține burtica fericită. Făcând mișcare consumi calorii, pui mușchii intestinali în mișcare, deci accelerezi tranzitul, digeri mai bine alimentele și previi balonarea. Înoată, dansează, plimbă-te!

  • Mergi pe jos după fiecare masă copioasă!
  • Mergi pe scări peste tot!
  • Stai cât poți de mult în picioare!

Și apoi, nu uita să te relaxezi, să te odihnești, să dormi, să uiți de stres! Până la urmă, scopul este să te întorci cu bateriile pline. În plus, dacă ești odihnit, digestia e mai bună. Iar dacă nu ești stresat, tranzitul își face treaba. Și cu cât digestia e mai bună în vacanță, cu atât vacanța e mai bună!

  1. Pregătește-ți de acasă câteva gustări de luat în călătorii
  • Ia cu tine ceaiuri din plante pentru tulburările digestive (mentă, ghimbir)
  • Ia cu tine pudră de fibre – pudră de psyllium, semințe de in, semințe de Chia și adaugă-le în iaurturi, dacă știi că ai probleme de constipație
  • Pregătește-ți sanvișuri și gustări (alune, nuci, granola, fructe uscate, ouă fierte tari, brânzeturi dure, dacă mergi cu mașina să vrei să eviți mâncarea de benzinărie)